Véget ér a Maruti 800 gyártása

Az emissziós normák vetnek véget a kisutónak
 
A nagy pályafutásoknak is vége szakad egyszer, most a Suzuki Maruti 800 is elérkezett erre a pontra. Az 1983 óta változatlan müszaki és formai tartalommal készülő kisautót az emissziós normák küldték végleg nyugdíjba, miután a gyártó úgy döntött, hogy nem épít korszerübb erőforrást az autóba. 2,5 millió darab kelt el 27 év alatt a Marutiból.

Biztosan sokan ismerik a Maruti modellt, hiszen a háromhengeres modellből a '90-es években hazánkban is elkelt jó pár darab, és még mindig látható az utakon az öreg típus. Alacsony üzemeltetési költsége és rendkívül egyszerü kialakítása miatt a nem túl tehetős vásárlók körében rendkívül népszerü volt. Gondolnánk, hogy már régen véget ért a kisautó gyártása, hiszen az első Suzukik magyarországi bemutatása után már nem lehetett vásárolni őket.

Azonban Indiában továbbra is készültek a Marutik, és a Ford T-modell, a VW Beetle és a Fiat 500 után a negyedik legnépszerübb modell lett. 1983-as bemutatás óta 2,5 millió darab került új gazdájához, szinte változatlan formában és abszolút változatlan technikai hátérrel. A pontosan 796 köbcentis, háromhengeres benzinmotor 39 lóerőt teljesít '83-tól. Azóta nem nyúltak a motorhoz, minden egyes csavar megegyezik, ezért az alacsony ár. Indiában ez pedig az egyik legfontosabb dolog, mert nem túl fizetőképes a nagyközönség. Csakhogy az ázsiai országot is elérte már a károsanyag-kibocsátási őrület, amelyet a népszerü modell már nem tud teljesíteni, így április 1-től leállították a gyártását. A készleten lévő modelleket még eladhatják a kereskedők. Furcsa, hogy nem próbálták átalakítani a motort, vagy egy korszerübb darabot beépíteni, így utód nélkül vonul vissza a legendás darab. Az alkatrészgyártás és ellátás természetesen továbbra is folyamatos lesz, hiszen erre jócskán van igény.

Vajon mi lesz a következő Indiai népautó, talán a Tata Nano képes majd ezt a trónt elfoglalni, bár az kétséges, hogy a 2,5 millió darabos eladási rekordot megdöntené az olcsó modell.

Forrás: A5.hu

http://a5.hu/auto/veget-er-maruti-800-gyartasa